Welke afvoerpijp is het beste?

Er zijn veel soorten afvoerbuizen voor residentiële of commerciële gebouwen. Sanitaire leidingen zoals PEX, koper en PVC worden normaal gesproken gebruikt, afhankelijk van hun toepassing en de locatie waarin ze zijn geïnstalleerd. Er zijn ook enkele andere soorten leidingen, zoals zwart, gegalvaniseerd en messing. Laten we hieronder de beste toepassing bekijken voor de meest gebruikte afvoerbuizen.

Vraag hem ernaar, en hij zal waarschijnlijk zeggen dat PEX - een afkorting van „verknoopt polyethyleen - beter en betaalbaarder is dan koper. Het wordt universeel geaccepteerd door bouwvoorschriften en wordt geleverd met een garantie van 25 jaar. Zoals de naam al aangeeft, is CPVC PVC-leidingen met een hoger chloorgehalte. CPVC is geschikt voor warm water en drinkwater, in tegenstelling tot normaal PVC.

In vergelijking met koper zijn CPVC-buizen gladder en produceren ze minder geluid wanneer er water doorheen stroomt. CPVC-leidingen zijn ook geïsoleerd om energieverlies te voorkomen, flexibeler dan metalen leidingen en brandwerend. Polyvinylchloride, beter bekend als PVC, is de afgelopen jaren een populaire keuze geworden voor sanitaire leidingen. Dit materiaal is een thermoplastisch polymeer.

Met andere woorden, het is gemaakt van een combinatie van plastic en vinyl. PVC-buizen zijn stijf en zijn meestal wit, crème of grijs van kleur. Ze worden het vaakst gebruikt voor water onder hoge druk, zoals in de hoofdwatertoevoerleiding van een huis. PVC-buizen werken in verschillende toepassingen, waaronder voor het transporteren van drinkwater en voor het aftappen.

De vier hierboven beschreven leidingmaterialen worden het meest gebruikt in sanitaire systemen, maar ze zijn niet de enige opties. Met de grote verscheidenheid aan beschikbare leidingmaterialen, kan het kiezen van de juiste afvoerpijp voor een project een uitdagende beslissing zijn. Gegalvaniseerde leidingen waren vroeger het materiaal bij uitstek voor sanitair in woningen, en dat is nog steeds wat veel mensen zich voorstellen als ze aan een afvoerpijp denken. Ongeacht het gebruikte leidingmateriaal, kunt u de projectkosten verlagen door de lay-out van het sanitairsysteem te optimaliseren.

Als het echter eenmaal in uw sanitairsysteem is geïnstalleerd, zijn er geen slechte gevolgen voor de gezondheid voor uw waterkwaliteit. Gietijzeren buizen worden meestal vervaardigd als een bel- en taptype, en ze zijn de zwaarste van alle afvoerbuizen. Na de Tweede Wereldoorlog kregen gegalvaniseerde schroefleidingen de gunst als het materiaal bij uitstek voor sanitaire leidingen in huis, en een paar decennia later, in de jaren zeventig, werd koper populairder. De integriteit van het sanitair van uw huis kan een belangrijke rol spelen in uw kwaliteit van leven, dus u wilt een weloverwogen beslissing nemen.

Koper is een van de meest traditionele materialen voor afvoerbuizen en blijft vandaag de dag een populaire optie. Dit type leidingen is het vermelden waard, hoewel het duidelijk moet zijn dat het niet bedoeld is om te worden gebruikt in sanitaire toepassingen. Sanitair heeft een lange weg afgelegd van de kleipijpen die in het oude Griekenland werden gebruikt om water te leveren en afvalwater weg te voeren. Koperen leidingen zijn waarschijnlijk de meest traditionele leidingbuizen die worden gebruikt vanwege hun lange levensduur en betrouwbaarheid.

Kleinere PVC-buizen, tot drie inch, worden vaak gebruikt voor gootsteenafvoeren en sanitaire ventilatieopeningen om luchtsluizen in afvoerleidingen te voorkomen. Tegenwoordig zijn er veel soorten afvoerbuizen beschikbaar, sommige oude klassiekers en sommige gemaakt van nieuwere materialen. Polybutyleenbuizen, ook wel gewoon PB-buizen genoemd, waren een populaire keuze voor sanitair van eind jaren zeventig tot het midden van de jaren negentig.